Goed neis veur schriever Anne Doornbos! Zien Drèentstaolige thriller De Paddenvanger hef zo goed verkocht, daw der een tweede druk van maakt hebt. 

Hej dit spannende boek, dat zuch ofspeult in de omgeving van Raol, nog niet lezen? Bestel hum dan rap in oeze webhop!

Het Drents Museum, Stichting Het Drentse Landschap en Huus van de Taol dagen alle ‘rebellen en dwarsdenkers’ uit om een nieuwe ode aan Drenthe te schrijven. Wordt dat bijvoorbeeld een ode aan de distributiedoos, aan de windmolen of aan de terugkeer van de bever? De schrijfwedstrijd Ode aan wordt voor de tweede keer georganiseerd en sluit dit keer aan bij de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Doe mee en laat je bij het schrijven inspireren door het Drentse landschap.

Ode aan Drenthe
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden in het Drents Museum is te zien hoe kunstenaars in de 19de eeuw het Drentse landschap ontdekken en op doek vastlegden. Het beeld dat toen is neergezet door kunstenaars, is tot op zekere hoogte nog altijd bepalend voor de manier waarop wij vandaag de dag tegen Drenthe aankijken: Drenthe de ongerepte OER-provincie van Nederland. Dit beeld zie je terugkeren op websites, in reclamespotjes, maar soms ook in muziek en poëzie. Daarin spelen heide, bos, schapen, hunebedden en de gemoedelijke bevolking vaak een hoofdrol. Het Drents Museum, Huus van de Taol en Het Drentse Landschap nodigen iedereen uit om een 21ste-eeuwse Ode aan Drenthe te brengen. Laat je daarbij vooral inspireren door het landschap! Regent het buiten? Dan kun je natuurlijk altijd inspiratie opdoen in de tentoonstelling Barbizon van het Noorden!


Deelnemen
Alle dichters - amateur en professional - mogen één gedicht insturen met een maximale lengte van 200 woorden. Dat mag in het Nederlands, maar natuurlijk ook in het Drents. Inzendingen moeten voor 16 februari 2020 binnen zijn via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voorzien van e-mailadres, voor- en achternaam, leeftijd en telefoonnummer. Zie verder het persbericht.

Persbericht Oproep Ode aan Drenthe

Vijf jaor wachten op een neie bundel beloond… De neie bundel Vioolties an zee is prachtig. Op vrijdag 28 september wordde in het Huus van de Taol de neie gedichtenbundel van Suze Sanders prissenteerd, vief jaor naodat ze de Streektaalpries van het Dagblad van het Noorden kreeg veur heur veurige bundel, Veenbraand. Har Suze de veurige bundel an heur olders opedragen, het eerste exemplaar van de neie bundel was veur heur kiender. Zeun Reinier nam het eerste exemplaar in ontvangst. Dochter Annelien verblef momenteel in het butenlaand. Bij de prissentatie gaf Ton Peters zien mening over de poëzie van Suze Sanders en zei daorover dat de gedichten van Suze Sanders hum eraakt hebt. Zij wet, volgens Ton Peters een verbaand te leggen tussen alledaagse kleine dingen en universele gevulens, waordeur het veur veul meinsen herkenning kriegen kan.Ok muziekduo Ballads2 die as veul liedties in heur repertoire hebt die vertaald bint deur Suze Sanders, was bij de prissentatie en zij leuten heuren dat Suze Sanders ok een prima vertaalster is. Naost het schrieven is zij ok betrökken bij veul literaire projecten en is ien van de oprichtsters van de Neie Drentse Schrieverskring. Vioolties an zee is verkrijgbaar voor € 9,95 bij de boekhandel of via Drentheboeken.com

Op vrijdagaovend 27 juli kwam tijdens een literaire aovend in mfc De Ni'je Stienze in Nijeholtpade de zeuvende roman van Johan Veenstra uut. De name van het boek is Vroeger is veurgoed veurbi’j. Ie kunt het boek bestellen via de website van Johan Veenstra.  Kiek veur uutgebreide informatie over de prissentatie op de website van de Nieuwe Oostellingwerver.  

In de prachtige tuun van schriever Mischa van Huijstee wordde zundagmiddag de verzamelbundel van de Neie Drentse Schrieverskring prissenteerd. Roem dartig Drentse schrievers hebt mitewarkt an Alles wat hier wortel schiet en in de bundel stiet zowel Drentse as Nederlaandse poëzie en proza. Het eerste exemplaar wordde overhandigd an Gerard Nijenhuis die, samen mit Suze Sanders, de initiatiefnemer is van de Neie Drentse Schrieverskring en ok van dizze bundel. De bundel wordt uutegeven deur RikRak in Zuidwolde en kost €12,50. Het boek is te bestellen via drentheboeken.com

Schriefster Miny Hofsteenge (*Eksel 1946 - †Emmen 2018)  is oet de tied kommen

Miny weur geboren in Eksel, maor woonde al meer as virtig jaor in Emmen. Zij schreef eerst in het Nederlands, maor nao een kennismaking met Roet, stapte zij over op het Drents. Zölf zee ze daor het volgende over: “Ik kan met het Drents beter oet de voeten. As ik Nederlands schrief stiet er nooit wat er stiet. In het Drents zeg ik wat ik zeggen wil.”  In 1984 debuteerde zij in het Drents Letterkundig tiedschrift ROET. Heur gedichten en verhalen bint wieder verschenen in een koppel tiedschriften zoas Oeze Volk, Maondblad Drenthe, Pennestreken en Surplus. Miny Hofsteenge schreef veur groten en kleinen. In 1993 kwam de verhalenbundel Dwelen deur dook oet bij Het Drentse Boek. In 2000 verscheen bij oetgeverij Servo het kinderboek Marinus Moesie en aandere vertellegies dat ze samen schreef met Beate Plenter. In 2000 verscheen ook de verhalenbundel Strapatsen. Miny hef een jaor of wat een Drèentse column had in de Drentse kraant en het Neisblad van het Noorden. In 1987 hef zij de Reyer Onno van Ettingenpries kregen, de anmoedigingspries veur Drentstaolige literatuur. Miny was ien van de eersten die over vrouwenemancipatie schreven hebben. Ok bestuurlijk was Miny Hofsteenge actief in de Drentse taolwereld. Zij zat een jaor of wat in het bestuur van de Stichting Drentse Taol. (Bron: Henk Nijkeuter - Waor roet en blommen wortel schiet in ‘t veld) De Drentse taolwereld zal heur missen. Wij wenst heur man Henk en de femilie veul starkte bij het verwarken van dit verlies. 

Roem dartig Drentse schrievers hebt mitewarkt an een neie bundel mit Drents- en Nederlandstalig proza en poëzie, Alles wat hier wortel schiet. Het is een initiatief van de Neie Drentse Schrieverskring. De eerste Drentse Schrieverskring wordde op 18 februari 1953 in Grunnen opericht. Gerard Nijenhuis beheurde tot de initiatiefnemers. Op 29 mei 1996 wordde de Kring, as gevolg van interne ruzies opeheven. Het was in 2012 opnei Gerard Nijenhuis die wederom, noe samen mit Suze Sanders, het initiatief nam um de schrievers van Drenthe samen te brengen. Niet allent de Drentstalige schrievers wordden uiteneudigd, maar ok de Nederlandstalige Drentse schrievers. Gerard Nijenhuis sprak de wens uut um een bloemlezing te maken van het wark van de huidige Drentse schrievers. Het boek wordde mit mitwarking van het Huus emaakt en zal op zundag 3 juni tussen 14.00 - 17.00 uur prissenteerd worden in de tuun van Mischa van Huijstee, Vaartweg 85 op de Smilde. Het eerste exemplaar zal deur Gerard Nijenhuis in ontvangst enuemen worden. Iederien is van harte welkom en de entree is gratis. Der is livemuziek van Dorien Akkerman en Rob Zandgrond. De bundel wordt uutegeven deur RikRak in Zuidwolde en kost €12,50. Verkriegbaar bij drentheboeken.com en het boek is vanzelf ok te koop bij de prissentatie. 

´t Is best mooi weer en ook de koffie geurt al flink! Dat stiet op de achterflap van de neie Roet. Mit dichtwark en verhalen in het Drents, Nederlands en Grunnings en twee recensies dizze maol! Allemaol weer barre de meuite weerd! Lösse nummers kuj kopen bij het Huus van de Taol veur 4 euro. Maar ie kunt vanzelf ok een abonnement nemen op dit literaire tiedschrift. Dat kost €14,50 per jaor en daor kriej veer de Roet veur. Mooi um te lezen bij mooi weer en een geurende kop koffie! 

Pagina 1 van 46