Literaire bustour deur Noord-Drenthe

3 juli 2017

Der wordt een speciale literaire bustour deur Noord-Drenthe organiseerd deur het Drents Archief, Arriva Touring en het Huus van de Taol. De reis giet langs monumenten en plekken die as verbunden bint an schrievers in Noord-Drenthe. De bustocht is op 14 juli en begunt om 9.30 uur bij het beeld van Bartje bij het Drents Archief in Assen. Um 17.30 uur eindigt dizze tour daor ok weer.

Een verrassend mooie tocht door Noord-Drenthe langs monumenten en bijzondere plekken die verbonden zijn aan Drentse schrijvers.

Noord-Drenthe werd al in de middeleeuwen Noordenveld genoemd. Hier wordt een eigen variant van het Drents gesproken, dat veel op het Gronings lijkt. Het landschap met zijn madelanden en diepjes was de inspiratiebron voor menig schrijver. Tijdens deze bustour gaat u op pad langs de rijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in Noord-Drenthe. Onderweg wordt u verrast met pakkende poëzie en proza, zowel in het Drents als in het Nederlands. 

De tocht begint in het Drents Archief met een kopje koffie of thee en een korte inleiding door literatuurhistoricus Henk Nijkeuter. Bij het originele beeld van Bartje uit 1954 hoort u het verhaal over schrijver Anne de Vries en het internationale succes van zijn roman over het koppige Drentse ventje. We stappen in de bus en rijden naar Smilde. Bij de koepelkerk stappen we even uit om het monument te bekijken dat is opgericht voor Jacob Israël de Haan. De geboren Smildeger was zijn tijd ver vooruit. Hij schreef als een van de eersten openlijk over een homoseksuele relatie.
In Veenhuizen rijden we door het rechtlijnige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid, het decor voor de bekende roman ‘Het Pauperparadijs’ van Suzanna Jansen. De teksten op de gevels verwijzen naar de normen en waarden van de armenkoloniën. In Norg kunt u genieten van een heerlijke lunch met een literair toetje.

Na de lunch gaan we op weg naar Roden. Hier was onderwijzer Hindericus Scheepstra actief. Hij was de schrijver van de kinderboeken over Ot en Sien die door Cornelis Jetses werden geïllustreerd. We stappen uit bij de fraai gelegen havezate Mensinge en wandelen naar het monument voor dichteres Vasalis. Het bijzondere kunstwerk verbeeldt enkele dichtregels in de vorm van betonnen balken en zwerfstenen. De tocht gaat verder door het mooie landschap rondom Foxwolde en Roderwolde. Onderweg is aandacht voor onderwijzer en dichter Peter van der Velde. Hij schreef in het dialect van Noordenveld onder meer het prachtige gedicht ‘Winter op de Paaizermao’.

Peize is een uitstekende pleisterplaats voor een kopje koffie of thee met iets lekkers en bovendien de plek waar diverse Drentse schrijvers wonen en werken. Een van hen geeft een voordracht tijdens deze tussenstop. Op de terugweg naar Assen komen we langs de Picardthoeve in Rheewoonplaats van Henk Prakke. Deze schrijver en ‘cultuurpaus’ was de stuwende kracht achter tal van initiatieven om Drenthe op cultureel gebied op te stoten in de vaart der volkeren.

Datum, tijd en plaats
Vrijdag 14 juli 2017, 9.30-ca. 17.00 uur.
Start programma: 9.30 uur in het Drents Archief in Assen, Brink 4, ingang Museumlaantje.

Opstappen: 9.15 uur, vertrek vanuit opstapplaats met parkeerplaats Stadsbroek bij De Bonte Wever.

Deelnemers uit Groningen kunnen in Groningen instappen, halte rondvaartboot tegenover Station Groningen, vertrek 08.45 uur. Treinpassagiers in Assen wandelen op eigen gelegenheid naar het Drents Archief, een wandeling van ongeveer 5 minuten.


Einde: 16.45 uur bij NS station Assen, 17.00 uur bij het Drents Archief en 17.15 uur bij parkeerplaats Stadsbroek. Deelnemers uit Groningen kunnen meerijden naar Groningen, aankomst 17.45 uur.

Kosten:  € 58 inclusief koffie/thee bij de start in Assen, een literaire lunch in Norg en koffie/thee met iets lekkers in Peize.

Aanmelden: Bij Arriva Touring per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.  De ontvangstbevestiging volgt automatisch waarop aangegeven hoe u kunt betalen.