Podcast ‘Praot Drents met mij’

Banner Praot Drents met mij Podcast Huus van de Taol RTV Drenthe

Wij hebben de krachten gebundeld met RTV Drenthe en komen samen met de eerste Drentstalige podcast.

In Praot Drents met mij praat Renate Snoeijing (directeur Huus van de Taol) met gasten die in Drenthe geboren of getogen zijn. Hoe heeft dat hen gevormd? Wat doen ze nu nog met de Drentse taal? En wat doet de taal met hen? Zijn er plekken waar ze nu geen Drents praten, maar dat wel zouden willen? En hoe goed scoren ze eigenlijk, wanneer ze langs de Drentse Doemstok gelegd worden?

Een podcast is een radioprogramma dat je kunt beluisteren via internet. En het fijne is, dat je het op elk gewenst moment kunt afspelen. De podcast is te vinden op Spotify (links staan hieronder bij de afleveringen), iTunes, Google Podcasts en andere podcast-apps.

 

Als van iemand bekend is dat ie Drents spreekt, dan is het William Bossong, bassist van Mooi Wark, wel. Maar dat hij in Friesland geboren is, weten maar weinig mensen. In de podcast horen we een serieuze kant van Bossong, die tegenwoordig als ZZP-er in de zorg werkt en daar soms met agressieve cliënten te maken heeft.

 

Harry Tupan houdt zo ongelofelijk veel van Drenthe, dat hij hier nooit meer weggaat…”Ja, tussen zes plaankies.” Hij vertelt over het opgroeien in Drenthe in een gezin met twee culturen: een Drentse moeder en een Indische vader.

In deze aflevering praat Renate met Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Ze groeide op in Hoogeveen en vertelt over hoe het gezin er uit zag. Over het Drents praten concludeert ze: “Misschien mu’k het wal wat vaker doen.”. En dat lijkt ons een goed idee, want ze kan het nog steeds prima!

Duizendpoot Tony Neef is te gast in deze vierde aflevering van ‘Praot Drents met mij’. Hij groeide op in Roden en vertelt over zijn ouders, zijn broer en zijn zus. Neef woont al sinds 1988 in Amsterdam en woont daar dus langer dan dat hij ooit in Drenthe gewoond heeft: “Ik bin absoluut gien Amsterdammer. Ik vind het mooi om daor te wonen, maor ik blief mien huile leven lang een Drent.”.

“Kiek ‘es jongens, je huift niet per se uut Harvard of Cambridge te kommen. Ook gewoon in Grunningen, opgruid in Barger-Compas, dan kun je ook iets bereiken.” Renate Snoeijing praot Drents met nobelprijswinnaar Ben Feringa. Over zijn jeugd in Barger-Compascuum, dat zijn moeder bang was dat hij de zolder in brand zou steken en over wat er allemaal op hem af kwam toen hij de Nobelprijs won.

“Ik denk juist dat dat ik in het Drents zing een Unique Selling Point is, om het maar in het mooi Drents te zeggen.” Renate Snoeijing praot Drents met zanger Leon Moorman. Over zijn avontuur bij X-factor, over zijn jeugddromen om prof-voetballer te worden en natuurlijk over zijn D-pop.

“Ik nuum mezelf altied een kind van de Riest. Ik ben nog steeds met de voeten geworteld in Overiessel, maar ik lig met de kop op kussen in Drenthe, mien lief zwevend boven de Riest.” Renate Snoeijing praat Drents met schrijfster Ria Westerhuis. Over haar Drentse (erotische) poëzie en wat haar zoon daar van vindt en over haar nieuwe bundel die er zonder de coronapandemie niet was gekomen.

“Ik heb alles an Emmen en Klazienaveen te danken. Dan is het ok mooi as het geld ok weer terugvloeit naor die economie.”
Deze keer in de podcast een gesprek met projectontwikkelaar Peter van Dijk uit Emmen. Over opgroeien in Klazienaveen, zijn biologische moeder in Noordwijk en de overstap van witgoed naar vastgoed.

“De wichter in de Veenkolonies, zie wolden mie nait hebben. Ik bin as maagd uut Twaidemond vertrökken.”
Renate Snoeijing sprak voor deze aflevering met zanger en muzikant Bert Hadders. Hadders vertelt over zijn jeugd in de Veenkoloniën, over 100.000 platen verkopen en over of hij zich nu een Drent of een Groninger voelt.

“Bij een Drent is ’t wal vaak dat as ze zegt dat ze ’t kunt, dan kunt ze ’t ok.”
Transportondernemer Hedy Smit-Wigchers heeft een hele poos buiten de provincie gewoond, maar kwam toch weer terug naar Drenthe. Ze vertelt over het werken in een mannenwereld, over haar kinderen en over haar oogziekte.