ONDERWIES - Huus van de Taol

Het Huus van de Taol is op veul fronten actief op het gebied van onderwies.

VVE, Basisschoele, Veurtgezet Onderwies en PABO.

En wieder gef het Huus van de Taol ok cursussen veur volwassenen.

Ongeveer dartig docenten staot klaor um cursussen te geven bij oe in de umgeving. Zuuk een groepie van een man of tien bij mekaar en neem contact op mit het Huus van de Taol.

 

Veurige week donderdag was de leste aovend van de Moi-cursus in Balinge. De elf cursisten én docent Hennie Enting hadden der veul aordigheid an um drie aovends mit het Drents in de weer te wezen. Lichtkaans gaot ze later in het jaor nog wieder met de Drenthe-cursus.

KERNDOELEN NEDERSAKSISCH

Plezier met het gebruik creëren, een positieve grondhouding ontwikkelen en actief bezig zijn met de woordenschat van je eigen vorm van het Nedersaksisch. Dit zijn in het kort een aantal belangrijke onderdelen uit de kerndoelen Nedersaksisch. Een mooie mijlpaal in de ontwikkeling van het curriculum Nedersaksisch.

Tijdens de eerste studiedag van Levende Talen Nedersaksisch, op 21 juni 2019, hebben de vertegenwoordigers van de diverse streektalen in het Nedersaksisch taalgebied samen gesproken over onderwijs in het Nedersaksisch. Hendrik Jan Bökkers is vervolgens aan de slag gegaan met de vormgeving van een curriculum. De eerste stap in dat proces is er nu:

1) De leerlingen ontwikkelen een positieve attitude ten opzichte van het gebruik van Nedersaksisch door henzelf en anderen.

2) De leerlingen leren informatie te verwerven uit (eenvoudige) gesproken, gezongen en geschreven teksten in het Nedersaksisch.

3) De leerlingen verwerven een woordenschat van frequent gebruikte Nedersaksische woorden en uitdrukkingen en zij ontwikkelen een attitude waarbij ze zich durven uit te drukken in die taal.

4) De leerlingen krijgen plezier in het schrijven van eenvoudige (informatieve) teksten, liedjes en gedichten in het Nedersaksisch en maken daarbij gebruik van de geldende spellingsregels. 

5) De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed en de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nedersaksische geschiedenis.

 

Wilt u reageren op deze kerndoelen? Dan kunt u contact opnemen met Hendrik-Jan Bökkers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het uitgebreide plan klikt u hier. 

 

 

 

In het dörp Een hebt al 9 mèensen zuch opgeven veur de Moicursus. Der kan nog aal meer bij! Dizze cursus start aargens in 't begun van aander jaor.

Veur mensen die acht aovends van de Drenthecursus wat te veul vindt of eerst ies een soort van kennismakingscursus volgen wilt, is der de Moicursus. In drei lessen van twei uur kriej een eerste oriënterende cursus over de Drentse taol, de schrieverij, de meziek en wat achtergronden van oeze previncie. Net zo underholdend as de gewone Drenthecursus, maor vanzölf lang niet zo diepgaond en oetgebreid.

Dizze cursus kost € 25,00. (Het is meugelijk dat der nog een bedrag voor zaalhuur en/of consumpties bij komp.)

Anmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel even 0593-371010.

 

Het Huus van de Taol organiseert al jaren cursussen: de zogenoemde Drenthecursus is het populairst, maar ook de korte broescursus, de spellingcursus en de Dieper-deur-Drenthe-cursus worden regelmatig gegeven.

De Drenthecursus is heel gevarieerd: natuurlijk komt de Drentse taal in al haar facetten aan de orde, hoewel het geen taalcursus is om Drents te leren spreken. Er wordt aandacht besteed aan de Drentse literatuur, cultuur en muziek. Verder worden de verschillende dorpstypes en het landschap in onze provincie nader bekeken. Het mooie cursusboek, dat actuele Drentse liedjes en literatuur bevat, is uitgangspunt. De docenten van het Huus van de Taol zijn daarnaast bereid om in samenspraak met de cursisten eigen onderwerpen te behandelen: een cursus op maat! De Drenthecursus wordt gegeven in de Drentse streektaalvariant van de cursusplaats.

Alle cursussen zijn interessant voor zowel geboren Drenten als voor nieuwkomers in de provincie. Juist de mengeling van nieuwkomers en ‘echte’ Drenten maakt een cursus interessant. Per cursus kunnen tussen de 10 en 16 mensen meedoen.

De cursussen van het Huus van de Taol worden op locatie gegeven door een gediplomeerde docent. De prijs wordt zo laag mogelijk gehouden. De Drenthecursus van acht avonden bijvoorbeeld kost slechts € 55,-- per deelnemer, waarbij het mogelijk is dat er nog een klein bedrag voor zaalhuur en/of consumpties bij komt.

Als u belangstelling heeft om een gevarieerde en interessante cursus over de Drentse taal en cultuur te volgen, dan kunt u contact opnemen met het Huus van de Taol via (0593) 371010 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook kunt u in uw eigen dorp of wijk een Drenthecursus organiseren. (Bestuurs)leden van historische verenigingen, culturele clubs, buurtverenigingen of wat voor organisatie dan ook nodigen we van harte uit contact op te nemen met het Huus van de Taol als er belangstelling is voor een Drenthecursus bij de eigen vereniging.

* Gezegdes als Kuj ’t even wachten? komen ook aan de orde. Kuj ’t even wachten betekent hebt u even wat tijd.

Meer as achthonderd kinder hebt metdaon an de puzzel of opdrachten van de Wiesneus 2019. De winnaars bint undertussen bekend. Neisgierig? Gao dan naor www.wiesneus.nl, klik op “Veur kinder van 6 tot 12 jaor” en dan hielemaol linksunder in het scherm op “Kiek hier”. 

 Drouwenerzand

Het Huus van de Taol hef de geweldig mooie website www.wiesneus.nl met liedties, verhalen, gedichten, spellegies in het Drents en achtergronden veur volwassenen. De website is mooi, maor vanzölf niet volmaakt. De leste anderhalf jaor hef Esma Mousavi underzuuk daon, interviews met leerkrachten en olders ofnummen, de website goed bekeken enz. Vandaag hef Esma heur eindrapport prissenteerd. En daor hef het Huus echt wat an. Der staot prima aanbevelingen in. Hulde en dank!

Wat een prachtig aanbod van Harm en Roelof guster, um in de Meertmaond Streektaolmaond op ien van de basisschoelen in Drenthe te kommen. As gelukkige is uut de bus rold: OBS De Driemaster in Assen.

Filiciteerd!

Aj kinder tot een jaor of twaalf in anraking met het Drents brengen wilt, dan kuj hiel veul vinden op www.wiesneus.nl.

Pagina 1 van 4