Onderwies - Huus van de Taol

Het Huus van de Taol is op veul fronten actief op het gebied van onderwies.

VVE, Basisschoele, Veurtgezet Onderwies en PABO.

En wieder gef het Huus van de Taol ok cursussen veur volwassenen.

Ongeveer dartig docenten staot klaor um cursussen te geven bij oe in de umgeving. Zuuk een groepie van een man of tien bij mekaar en neem contact op mit het Huus van de Taol.

 

Aj kinder tot een jaor of twaalf in anraking met het Drents brengen wilt, dan kuj hiel veul vinden op www.wiesneus.nl.

Elf cursisten volgden in Wapservene de Drenthecursus onder leiding van streektaaldocente Ans Klok. Acht aovenden kwamen zij bij mekaar in dorpshuus de Wiekslag um meer te weten te komen over de Drentse literatuur, taol, landschap, volksaard, gewoonten en gebruken. An de cursus deden zowel Drentstalige cursisten mit as meinsen die dizze taal niet machtig bint. De cursus wordde ofesleuten in de Karstenhoeve in Runerwold waor iederiene een certificaat overhandigd kreeg. En daor wordde op eproost mit een glassie boerenjongens. Van harte fielsieteerd! Wi'j ok een cursus volgen? Bel (0593 371010) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. even naor het Huus van de Taol.

Echt waor? Echt waor! is een gloepends nei plan van een gloepends neie stichting. De Stichting StreekTaol in Projecten wil dinger veur het underwies ontwikkeln waorbij de umgeving, de geschiedenis en de taol van Drenthe oetgangspunten bint. As eerste is Echt waor? Echt waor! maokt, bedoeld veur de bovenbouw van het basisunderwies. Het giet hierbij um een project waorin leesbegrip, streektaol en gebeurtenissen in de Drentse geschiedenis bij mekaor bracht bint in tien verschillende katernen, die naor de neiste underwieskundige inzichten ontwikkeld bint en gebroekt worden kunt in de plaots van aander underwiesmateriaol. Dat wordt helder oetstukt in de Gebruikswijzer. Op 26 oktober is het plan prissenteerd.

Het Huus van de Taol giet vanzelf ok dit seizoen weer cursussen geven. In Annen begunt op maandag 3 oktober een spellingcursus. Daor kunt best nog wat cursisten bij. Wieder is der vanof oktober bij voldoende belangstelling een Drenthecursus in Hollandscheveld en Nijevene probere wij in de umgeving van Wapserveen een cursus op te starten. Maar ok bij oe in de buurte kan der een cursus organiseerd worden!  Kiek veur meer informatie over de cursussen

Op 18 februari 2015 hef de Statencommissie FCBE (Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie) instemd met een vierjaorig actieplan van het Huus van de Taol, Stenden Hogeschool en de provincie Drenthe. Dat actieplan hef as doelstelling: bevordering van het gebruuk van Drents en Duuts in het onderwies. Op 13 april wordt der bijpraot èn wordt de neie website www.wiesneus.nl officieel lösdaon.

Op donderdag 25 febrewari deelde meester-veurlezer Herma Stroetinga tips en trucs uut an de vrijwilligers die as de komende maond veurlezen gaot op de Drentse basisscholen. Een gezellige aovend waorbij veul wordde elachen maar ok veul eleerd!

Drie weken lang gaot de kiender van obs de Bascule in Nei Amsterdam an de slag mit de Drentse taal. Martijje zingt Drentse liedties mit de leerlingen en Jan Germs gef workshops Drents. Maar der is vanzelf veul meer! Wij viendt het een geweldig mooi idee!

Op dinsdag 19 jannewari giet der in Hollandscheveld de cursus Dieper deur Drenthe van start. Der is nog plek veur enkele cursisten.

Pagina 1 van 3