Cursussen - Huus van de Taol

Het Huus van de Taol organiseert al jaoren met veul succes cursussen over de Drentse taol en cultuur. Der bint hiel wat cursussen waor aj uut kiezen kunt. En ... een mooie groep docenten stiet te popeln van ongeduld um an de slag te gaon!

Aj belangstelling hebt um een cursus van het Huus van de Taol te volgen of te organiseren, kuj op ‘n besten contact opnimmen met het Huus van de Taol via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bellen kan ok: 0593-371010. Vraogen naor Abel Darwinkel

Aj saomen met oous een cursus organiseren willen, kuj ok contact opnemen met het Huus van de Taol.

In het dörp Een hebt al 9 mèensen zuch opgeven veur de Moicursus. Der kan nog aal meer bij! Dizze cursus start aargens in 't begun van aander jaor.

Veur mensen die acht aovends van de Drenthecursus wat te veul vindt of eerst ies een soort van kennismakingscursus volgen wilt, is der de Moicursus. In drei lessen van twei uur kriej een eerste oriënterende cursus over de Drentse taol, de schrieverij, de meziek en wat achtergronden van oeze previncie. Net zo underholdend as de gewone Drenthecursus, maor vanzölf lang niet zo diepgaond en oetgebreid.

Dizze cursus kost € 25,00. (Het is meugelijk dat der nog een bedrag voor zaalhuur en/of consumpties bij komp.)

Anmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel even 0593-371010.

 

Het Huus van de Taol organiseert al jaren cursussen: de zogenoemde Drenthecursus is het populairst, maar ook de korte broescursus, de spellingcursus en de Dieper-deur-Drenthe-cursus worden regelmatig gegeven.

De Drenthecursus is heel gevarieerd: natuurlijk komt de Drentse taal in al haar facetten aan de orde, hoewel het geen taalcursus is om Drents te leren spreken. Er wordt aandacht besteed aan de Drentse literatuur, cultuur en muziek. Verder worden de verschillende dorpstypes en het landschap in onze provincie nader bekeken. Het mooie cursusboek, dat actuele Drentse liedjes en literatuur bevat, is uitgangspunt. De docenten van het Huus van de Taol zijn daarnaast bereid om in samenspraak met de cursisten eigen onderwerpen te behandelen: een cursus op maat! De Drenthecursus wordt gegeven in de Drentse streektaalvariant van de cursusplaats.

Alle cursussen zijn interessant voor zowel geboren Drenten als voor nieuwkomers in de provincie. Juist de mengeling van nieuwkomers en ‘echte’ Drenten maakt een cursus interessant. Per cursus kunnen tussen de 10 en 16 mensen meedoen.

De cursussen van het Huus van de Taol worden op locatie gegeven door een gediplomeerde docent. De prijs wordt zo laag mogelijk gehouden. De Drenthecursus van acht avonden bijvoorbeeld kost slechts € 55,-- per deelnemer, waarbij het mogelijk is dat er nog een klein bedrag voor zaalhuur en/of consumpties bij komt.

Als u belangstelling heeft om een gevarieerde en interessante cursus over de Drentse taal en cultuur te volgen, dan kunt u contact opnemen met het Huus van de Taol via (0593) 371010 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook kunt u in uw eigen dorp of wijk een Drenthecursus organiseren. (Bestuurs)leden van historische verenigingen, culturele clubs, buurtverenigingen of wat voor organisatie dan ook nodigen we van harte uit contact op te nemen met het Huus van de Taol als er belangstelling is voor een Drenthecursus bij de eigen vereniging.

* Gezegdes als Kuj ’t even wachten? komen ook aan de orde. Kuj ’t even wachten betekent hebt u even wat tijd.

Veurige week donderdag was de leste aovend van de Moi-cursus in Balinge. De elf cursisten én docent Hennie Enting hadden der veul aordigheid an um drie aovends mit het Drents in de weer te wezen. Lichtkaans gaot ze later in het jaor nog wieder met de Drenthe-cursus.

Op 22 jannewari organiseert dörpshuus ’t Neie Punt, samen mit het Huus van de Taol, een broescursus. In ien aovend leer ie meer over Drenthe en de Drentse taol. Bij genog anmeldings volgt dan later dit jaor een Moi!-cursus of een Drenthecursus. Bi’j een Drent in hart en nieren of bi’j neikomer in onze provincie: dat mak niks uut, iederiene is welkom! Tot woensdag 22 jannewari bij ’t Neie Punt in Rune.

Inschrieven kan op  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel het Huus van de Taol op 0593-371010.

De cursisten van de Drenthecursus in Börk bint klaor. Cursusleider Willy Weerman kun an de miesten het getuugschrift geven. Fielicteerd! En op naor de Dieper Deur Drenthe Cursus!

Elkenien denkt vaok dat 't slim stoer is um de spelling van het Drents te leren, maor in vief aovends kuj de spelling van het Drents under de knei kriegen. In 1987 hebt de Staoten van Drenthe de spelling van de Drentse taol officieel erkend.  Een cursus Drèentse spelling in vief lessen waorin behalve de algemiene spellingregels ok andacht is veur zaken as verkleinwoorden, het samentrekken van woorden en warkwoordvervoegings. Bij de cursus inbegrepen: cursusboek, spellingboekie en Drents zakwoordenboek.

Kosten: € 40,00 per dielnimmer.
Het is meugelijk dat der nog een bedrag voor zaalhuur en/of consumpties bij komp.

Lu die met veul plezier metdaon hebt an oeze Drenthecursus, wilt vaok ok oeze vervolgcursus Dieper deur Drenthe doen.

Dieper-deur-Drenthe, de naam zeg het feilijk al, giet dieper as de gewone Drenthecursus.
Dieper-deur-Drenthe bestiet oet negen lessen van twei uur. De cursus is schreven in zeuven verschillende varianten van het Drents en giet over de taol, de schrieverij, streektaolmeziek, rouwen en trouwen, koken, veldnamen, spellegies, beelden enz. Der heurt ok een film over het Drenthe van nou bij.
Behalve een cursusboek met prachtige tiekeningen (kleur en zwart-wit) van Harm Eggens, is der ok een warkschrift bij.


Kosten: € 70,00 per dielnimmer.
Het is meugelijk dat der nog een bedrag voor zaalhuur en/of consumpties bij komp.

 

Op dit moment wordt de cursus verneid. In het seizoen 2019-2020 wordt der daorum gien Dieper deur Drenthecursussen egegeven.

De Drenthecursus is een oriëntatiecursus Drentse taol en cultuur. Het is een cursus van acht lessen, die in de streektaol geven wordt an Old-Drenten en Nei-Drenten. In de cursus wordt niet allén aandacht geven an de taol, maor der komt nog veul meer op batterij, zoas gewoontes en gebroeken, feesten deur het jaor hen, bestuur en rechtspraak, het ontstaon van de dörpen, netuur en landschap, schrieverij in de streektaol en meziek.

In een gezellige cursus vol ofwisseling leer ie een bult over dizze underwarpen en leer ie (beter) lezen in de streektaol.

De Drenthecursus wordt, as 't kan, geven in 't Drèents van de cursusplaots.

Dizze cursus kost € 55,00 per dielnimmer.
Het is meugelijk dat der nog een bedrag voor zaalhuur en/of consumpties bij komp.

Pagina 1 van 2