Eerder dit jaor begunde streektaalactivist Martin ter Denge uut Riessen de podcast Werldspråke. In de neiste oflevering hef e een gesprek mit de Drèentstalige schriever Chris Canter. Ze bepraot onder meer waorumme de Drèentse streektaalcultuur leventiger is as die van aandere regio's.

https://www.youtube.com/watch?v=EG1P_1jeBxE
 

 

Op de webstee www.hunebednieuwscafe.nl van het Hunebedcentrum in Börger kuj sinds vandaog alle 52 Drèentse en de 2 Grunningse hunebedden bekieken met een Drèentse beschrieving der bij. Taolschulte Willy Weerman uut Ees hef alle teksten vertaold. Daor is het Huus slim wies met.
 
 

De Drentse verieniging 't Aol Volk hef elk jaor de veurdrachtwedstried in het Drents veur de jeugd van de legere schoel. Op vrijdag 16 november was 't weer zo wied. In het Atlastheater in Emmen keken meer as 300 mèensen naor de kinder met hun gedichties.
De winnaors in de groep 1 t/m 5 bint: Chantal Paas en Kyara Rengers met "Oeze Mieke" van Bonnie Veendorp.

De winnaor in de groep 6 t/m 8 is: Indy Wösten uut Zwartemeer met "Kippenpraot" van Hermien Boesjes.


(Indy Wösten stiet op de foto met heur bekers. Foto: 't Aol Volk)

 

 

Stichting Dwingels Eigen neugt iederiene die daor zin an hef, op wonsedag 21 november hen dorpshuus Over Entinghe in Dwingel te komen um te genieten van een aovendtie streektaol. Schriever Johan Veenstra uut Nijeholtpade en muzikant/zanger Wilem Fledderus uut Assen treedt op. Ans Klok opent de aovend um 19.30 ure, prat de boel an mekaer en lat nog wat eigen waark heuren. Umdat het een jubileumaovend is is de toegang gratis en kriegt de bezukers zowel bij de koffie/thee as de borrel een traktatie. Wie komen wil möt zuch even opgeven via til.nr. 0521-592468 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dunderdag 1 november is Cor Doevendans oet de tied kommen. Al helderwat jaoren was Cor bestuurslid van het Huus van de Taol. Een betrökken bestuurslid, iene waor aj van opan kunden, een verknupt sympathieke vent, een man diej elke organisatie toewenst. Met Drenthe, het Drents en de cultuur van Drenthe was Cor slim begaon. Hie was ok ien van de leden van Törf Jenever en Achterdocht, een popgroep oet Schoonebeek maor veul meer as dat. In de B’ART 2015 is een hiel mooie reportage over dizze groep van wereldverbeternde jongelu opnummen. Daor vertelt elk hoe ze viefendartig jaor later in ’t leven staot. In 1979 warkte Cor (“zeg maor Lippe”) in het familiebedrief, maor har de wil um de wereld te veraandern, te verbetern. In elk geval mus je daorveur je best doen. In 2014 was Cor Doevendans eigenaar/directeur van een eigen bedrief, verkocht van alles en nog wat en reisde de hiele wereld over. Maor nog aaid vun Cor dat de wereld beter kun en daj daor net as in 1979 je best veur doen mussen.

In De Grup heur je in anderhalf uur tied liedties vanoet Drenthe en van net even over de Grup in Duutslaand. De veurolders van veenkoloniaole zanger Bert Hadders en van de Bremer zanger Otto Groote kwamen beide oet de buurt van Börk, in Drenthe. Otto's opa gung hen Duutslaand um an de aarmoe te ontsnappen. De opa van Bert Hadders bleef hier. As Otto en Bert mekaor hentegen kommen, blek dat beide kleinzeuns muzikanten in hun eigen streektaol worden bint. En dizze taol giet over de grèens, over de grup hen.

De Grup wordt speuld deur Bert Hadders, Otto Groote, Erik Harteveld en band. De Grup is het eerste diel van drie (muziek)theater-stukken in het Drèents en Platduutsch.

Speuldata:

8 december 21.00 uur VanSlag, Börger;

14 december 20.15 uur Kielzog Hoogezand;

15 december 20.00 uur Hofsteenge Grollo;

21 december 20.00 uur Noorderbak Roswinkel

www.iemandsland.com

Het is wonsdag 10 oktober 2018. Op het previnciehuus van Overiessel in Zwolle hef minister Ollogren heur handtiekening zet under een nei convenant over het Nedersaksisch. Hier heurt het Drèents ok bij.

In het convenant stiet de erkenning van het belang van het Nedersaksisch en dat het beter under de andacht bracht worden mut. De overheid zet zuch der veur in um de taol te beholden en het gebruuk an te fieteren. Dit convenant is ok undertiekend deur de gedeputeerden cultuur van de previncies Grunnen, Drenthe, Friesland, Overiessel en Gelderland en de burgemeester van de gemiente Weststellingwerf en de wetholder cultuur van de gemiente Ooststellingwerf. Het Nedersaksisch is een volweerdig en zelfstandig underdiel van de taol in Nederland.

Op elf zundagen kuj in dizze winter naor Taal an Taofel. In Noord-Slien, Dwingel en Vreis kuj luustern naor streektaolige…
Pagina 1 van 47