Het verbetern van het Drents en Duuts in het Drentse onderwies blek goed te gaon. Gedippeteerde Staten stelt daorum veur um het project te verlengen en te steunen mit twee ton. In 2015 bint Stenden Hogeschool en het Huus van de Taol begund mit het project Bevordering Drents en Duits in het onderwijs. Een aantal Drentse basisschoelen hebt uutgebreid aandacht besteed an de Drentse en Duutse taal. Ok bint der Drentse basisschoelen ekoppeld an Duutse Grundschulen. Der bint over en weer bezuken ofelegd en der bint websites ontwikkeld waor Drents en Duuts lesmateriaal te vienden is. Kiek veur meer informatie op de website van RTV Drenthe. en op dizze website.
Of lees het persbericht.



De kiender uut gemiente De Wolden hebt hun best daon. De prieswinnaar hebt we je al een toertie terug laoten zien. Mar de aandere tiekenings vindt wij ok zo mooi, daw der nou een kleine expositie van hebt. Kom kieken in het Huus in Beilen!

Zaoterdag 30 juni lestleden is Harm Westebring nao een tied van gestaog achteroet gaonde gezondheid oet de tied kommen. Harm was op allerlei gebied slim actief (hie was u.a. ien van de oprichters van de Drentse Historische Veriening) en in de wereld van de Drentse taol was e hiel bekend. Hie hef umdebij 35 jaor in het bestuur van het maondblad Oeze Volk zeten en daor schreef e ok geregeld gedichten en stukkies proza veur. Tot 2002 - toen e zien bedrief over dee an ien van zien zeuns - was Harm Westebring boer in Ieghaor. Het understaonde gedicht Stoppelploegen is dan ok niet vrumd. Harm Westebring is 81 jaor worden. Wij wenst zien vrouw, kinder en kleinkinder veul starkte bij het verdragen van het verlies van Harm.

 

Stoppelploegen

Hie bouwt het laand
Legt stoppels under
't zwaarte zaand
De meeuwen schreeuwen
Met krijsend geluud
zuukt zie, der peiren uut.
De pieren gieren
of kruupt under de kloet
en wint zo 't leven oet.
Hef de boer 't ploegen daon
en bint meeuwen hen 't veentie gaon!
Stoppels kunt rotten
en pieren verder wrutten.
Het laand lig met zwaart gezicht
naor 't neije jaor gericht,

 

Te laot!

De locht zet an,
Daor krig we vast wat van
De bui komp hogerop,
we kriegt hum op de kop.
De locht die wordt ontlast
en wij onaangenaom verrast.
Wij gaot hen hoes, we gaot hen moe.
Krigt droge kleer en foeters toe

Liesterkrallechies

Mooie rooie ronde ballechies
Mooie rooie liesterkrallechies
Mooie rooie ronde zunnechies
Mooie kromme weidewallechies

 

Bronnen:
-Waor roet en blommen wortel schiet in 't veld - Henk Nijkeuter. het Drentse Boek 2016
-Archief Oeze Volk

Studenten van de pabo in Emmen bint drok met meertaoligheid en dan komt het Drents vanzölf ok um de hoek kieken. Ien van de opdrachten was dit veurjaor um een meertaolig prentenboek te maken. "Guppie wil een goldvis worden" - maakt deur Kiara Lok, Sabine Meijering en Evelien Vos - stiet undertussen op de wiesneus-website. Kiek maor ies op die mooie website: wiesneus.nl 

Op zaoterdag 30 juni wordt de literaire-fietsroute ter ere van Peter van der Velde feestelijk lösedaone bij de Bibliotheek in Roden. Fietsers die de tocht van 20 of 40 kilometer fietsen wilt, kunt zich melden in de bibliotheek Roden tussen 09.30 uur en 10.30 uur. Alle dielnemers kriegt een routebeschrieving mit (op=op), en onderweg staot der pijlen. Mitdoen kost niks. Tot 10.30 uur kuj de fietsroute veur niks ophalen bij de Bibliotheek in Roden. In verband mit de aantallen lunchpakketjes is anmelden ewenst. Dit kan bij Bibliotheek Roden telefonisch op 088-012 82 45 of via de mail opDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In de Achterhoek is deur het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers het tiedschrift Wiesneus uutegeven. As veurbeeld gebruukte dit centrum de bekende Wiesneus van het Huus van de Taol. Troubadour Hans Keuper zal op 11 juli muziek maken en verhalen vertellen tijdens de priesuitreiking van het streektaalproject Wiesneus. An dit project deden meerdere basisschoelen in de Achterhoek mit. As de plannen deurgaot en der wordt al drok over vergaderd dan zal er veur een groot deel van het Nedersaksisch taalgebied volgend jaor een gemienschappelijke Wiesneus uutkomen. Ieder in zien eigen streektaal vanzelf!

Sinds 1 april is Hermien Haar niet meer de uutgever van Het Drentse Boek. Op 22 juni nam zij officieel ofscheid van de uutgeverswereld tijdens een receptie bij de MolenHoeve in Echten. Hermien wordde deur collega´s, familie, (boek)vrijwilligers, schrievers en het bestuur van het Huus van de Taol nog ies extra in het zunnegie ezet. Hermien wordde eprezen um heur tomeloze inzet veur Het Drentse Boek en het Huus van de Taol um kwalitatief goeie boeken en tiedschriften te maken. Zij was daormit van onschatbare waarde veur het behold van de Drentse taal. Het bestuur van het Huus van de Taol hef daorum besleuten Hermien de erepenning van het Huus van de Taol toe te kennen. Veurzitter Anne Doorbos benaodrukte nog maar ies weer daj gemakkelijker an een koninklijke onderscheiding koomt as an de erepenning van het Huus van de Taol. En zo is het. Wij fielsieteert Hermien van harte mit dizze zeer verdiende onderscheiding.Bert Rossing hef sinds 1 april de uutgeverstaken van Hermien overeneumen.
De biezundere speld die Herman uutereikt kreeg wordde anebeuden deur Huisman-Kromme Edelsmeden. Wat een barre mooi gebaar!
speld

De warkgroep van het Huus van de Taol in gemiente De Wolden kreg jaorlijks een bedrag van de gemiente um te besteden an promotie veur de streektaal. Naost het in het Drents veurlezen in de meertmaond-streektaalmaond  bedacht de warkgroep der wat neis bij. De leerlingen van de hoogste groepen van alle basisschoelen muchten een t-shirt ontwerpen mit daorop een Drentse tekst. Uuteindelijk wordden Dorien Flik en Sissy Mos van openbare basisschoel ’t Oelebröd in Rune de winnaars mit heur tekst Mooiste kiend van Drenthe. Wetholder Mirjam Pauwels reikte het eerste shirt uut. Alle deelnemende schoelkiender kregen eenzelfde shirt uutereikt. Dat waren der in totaal 260! Taalschulte Bertus Mos was zeer tevreden mit het resultaat.

Pagina 1 van 44