Meer promotie - Huus van de Taol

 

De zummer is veurbij en dus ok de fietsvekaansies. Het boek Jan, Jans en de fiets van Jan Germs en Jans Polling giet ok over fietsen. Veur de ien is het een vekaansie en veur de aander … tja. Veur oons reden um een priesvraog te holden dizze zummer. Veur 1 september mus je een schiere foto van je fietsvekaansie opsturen naor oons. En dat hebben mensen daon! En tja, dan is der ok een winnaor.

Heur foto is bezunder. Wel kan daor nou fietsen? Op een strand. Een hiel bried strand. Weinig volk. De wind hef hier vrij spel. Gienien lig te zunnen. Vrij baon veur de fietser op vekaansie. Daor giet ze hen: Fien Oostingh fietst op het eiland Rømø in Denemarken. Flink tempo op de ket. Op hoes an! Naor Drenthe. Hen hoes, naor Tiendeveen.

Wij fielisteren Fien Oostingh met een schier boekenpakket van Jan Germs en Jans Polling. En wij zegt dankjewel veur elkenien zien foto’s.

Een pergramma met Drents-, Nederlands- en Engelstaolige meziek, poëzie en literatuur. Marga Kool, Jan Veenstra en Egbert Meyers warkten in de jaoren 80 saomen veur het pregramma Mandielig van Radio Noord. Laoter zagen ze mekaor geregeld bie RTV Drenthe. Ze bint geboren krek nao de Tweede Wereldoorlog: Babyboomers. In een tied waorin der zoveul aans wur. Op 30 september kuj dit drietal in Boerderij Kamps bie Raol optreden zien. Het pregramma is van 15.00 tot 17.00 uur. Kaorten via boerderijkamps.nl.
 

WIN KAORTEN VAN FC EMMEN!
H U U S V R I E N D E N A C T I E 

Het Huus is op zuuk naor neie donateurs, die bij oons Huusvrienden nuumd wordt. Um de boks op holden te kunnen én um mooie dinger veur de streektaol doen te kunnen én um lu bij de organisatie te betrekken, is het mooi as der veul huusvrienden bint. Gelukkig bint er al umdebij doezend mèensen die een donatie geeft, maor under de aandere 485.000 inwoners van Drenthe bint er vast ok nog een hieleboel die wies met het Drents bint. Veur nog gien euro in de maond (€ 10,-- in ’t jaor namelijk) bi’j al huusvriend. Anmelden kan deur te bellen: (0593) 371010 of te mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En dan kriej ok nog een schier kedogie.

>>> WIN KAORTEN VAN FC EMMEN
Aj veur 1 november minstens tien neie Huusvrienden anbrengt, kriej twee vrijkaorten veur de wedstried FC Emmen - NAC Breda van 10 november ankommend. As der hiel veul lu tien neie Huusvrienden vindt, kriej kaorten van een aadere thoeswedstried van FC Emmen.

>>> Boeten de Emmen-actie heb wij nog een actie: Under de neie Huusvrienden verloot wij drie nuvere verrassingspakketten van het Huus van de Taol. Dizze actie lop tot 1 december.

WEES WIES MET DRENTS EN WOR HUUSVRIEND!

Het Huus van de Taol is op zuuk naor twee neie collega's. 

-Het Huus van de Taol is op zuuk naor een inspirerende Directeur (m/v) met passie veur (streek)taol in ’t algemien en Drents in ’t biezunder en met een zaokelijke instelling.

De directeur diew nou hebt, wil geern een stappie oetzied doen. Daorum zuuk wij een opvolger veur hum. Wij hebt dus verlet van iene die dit veulziedige wark doen wil.

Veur meer informatie kuj hier klikken.

 

-Het Huus van de Taol is op zuuk naor een enthousiaste en krachtdaodige STREEKTAOLFUNCTIONARIS (M/V) (in opleiding)

Oeze huidige streektaolfunctionaris giet binnenkört wat aans doen. Tiedelijk lös wij dit intern op en döt een ervaren collega - die nou ok al activiteiten döt op dit gebied - het wark. Maor dizze collega stopt der over een jaor of twee met en daorum zuuk wij nou alvast iene die dizze inteessante en hiel belangrieke functie veur langere tied vervullen wil.

De bedoeling is daw de neie man of vrouw in twee jaor tied intern opleidt, zodat e dizze functie daorna zölfstandig doen kan en wieder wet te ontwikkelen. Körtweg: je kriegt volop de tied um je in te warken en je te ontwikkeln op het vakgebied. Alles met mekaor dus een hiel mooie oetdaoging!

Veur meer informatie kuj hier klikken.

Het Huus van de Taol organiseert al jaoren de Drenthecursus, een cursus van aacht aovends over de Drentse taol, cultuur en geschiedenis. De cursus kost maor 55 euro en daor hej ’t cursusboek veurgeefs bij. De leste jaoren doet der an de cursussen van het Huus van de Taol aal meer mèensen met. Zie wilt allemaol meer weten over de Drentse taal en cultuur. 

Een jaor of wat leden hef het Huus van de Taol het cursusmateriaol verneid met neie Drèentse liedties en Drèentse schrieverij van de leste jaoren. Het cursusboek hef ok een neimoodse oetstraoling kregen. En sinds een jaor of twee bint der aal meer cursussen. De cursussen bint interessant veur echte Drenten mor ok veur mèensen die nog maor net in Drenthe woont. Juust een gemengde groep van neikommers en echte Drenten maokt zu’n cursus interessant. An een cursus kunt tussen de 10 en 16 mensen metdoen.

Onderwarpen die an de orde komt, bint vanzölf de Drentse taol en alles wat daor bij heurt zoas:  woordenschat, oetspraok en grammatica, maor der huuft gien saaie rijgies woordties of vervoegings leerd te worden. Der wordt ok oetgebreid stilstaon bij de Drentse literatuur en de Drèentse meziek. 

In oktober – november 2018 staot der Drenthecursussen op de agenda in de plaotsen Roneresch, Beilen, Börk (Westerbork), Vaalt (Valthe), Rune (Ruinen) en op Erica. Veur goenend die de Drenthecursus al daon hebben, is der de vervolgcursus Dieper deur Drenthe, die holden wordt in Beilen en Nijevene. Aj geïnteresseerd bint in de spelling van het Drèents kuj metdoen an de spellingcursus in Dwingel. In ’t Broekhoes in Baoling kuj een körte cursus van drei lessen volgen: de Kom in de Kunde-cursus.

Woj in je eigen woonplaots een cursus organiseren? Bel of mail dan even met het Huus van de Taol. Anmelden veur ien van de cursussen kan via telefoonnummer 0593-371010 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Veur meer informaotsie kuj ok contact opnemen met het Huus van de Taol.

Op zundag 26 augustus staon wij met de Wies met Drèents - kraom op de Liefair in Lievern. Heul het dörp is umbatterijd in een gezellige maark. Kanst hier Drèentse bouken kopen vanzölf, maor ok luustern naor Drëentse schrievers. Suze Sanders en Ton Peters lezen hun eigen bouken veur. En Abel Darwinkel les waark van Peter van der Velde veur. 

Op zaoterdag 1 september hew een grote Drentse Taol markt in en um de kark in Hesseln. We begunnen um 10 uur!

Anmelden veur 10 september !!!
Het Huus van de Taol organiseert in meert 2019 veur de daarde keer het Drentstalige ienakterfestival Kört & Goed. Nao drie veurrondes is de finale op 30 meert 2019 in theater Ogterop in Möppelt. Het Huus van de Taol röp tonielverenigingen, buurtverenigingen, vriendenclubs of welke andere groep of persoon dan ok um zich an te melden. Deelnemers wordt evraogd um een ienakter in te studeren van minimaal twintig en maximaal dartig minuten. Deelnemers hebt recht op deskundige hulp op het gebied van de Drentse taal en ondersteuning bij de regie. De drie veurrondes bint in café Hingstman in Zeijen (vrijdag 8 maart), zalencentrum Wielens in Noord-Sleen (vrijdag 15 maart) en café Centraal in Ruinerwold (zaterdag 16 maart). Een deskundige jury beoordeelt de stukken. Groepen die mitan doen wilt, kunt zich tot 10 september 2018 anmelden bij het Huus van de Taol ( Jan Germs 0593 371010 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) Hier kuj ok meer informatie kriegen.

Op vrijdag 7 september kuj  mitdoen an een ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten in Zuud-West Drenthe. Het landschap van Zuud-West Drenthe en de geschiedenis van dit gebied hebt deur de jaoren hen veul schrievers inspireerd. Harm Jan Lesschen zal oe op die literaire dag, die van 8.45 tot ongeveer 17.45 uur zal duren, mitnemen langs verrassende plekkies en oe van alles vertellen over de schrievers uut dit gebied. Anmelden kan bij Arriva Touring per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantoortijden telefonisch op 050-5260268. De pries is € 65 per persoon.Lees het persbericht.

 

 

 

 

 

Op 67 jaorige leeftied is op 3 augustus Freerk Mulder uut de tied ekomen. Freerk schreef onder pseudoniem Anne Hoogebrug. Hij wordde geboren in 1950 in Noorderhoogebrug en woonde tot op het lest van zien leven in Peize. Hij schreef proza en poëzie in Krödde, Toal en Taiken, Roet en Maandewark/ Oeze Volk, maar daornaost schreef hij ok teneelstukken. In 2009 kwam zien debuutbundel in het Grunnings uut: As ain poar ogen sloeten (eigen beheer). De leste tied schreef e veurnamelijk op zien facebookpagina. Publiceren was een manier um zien gevuul een plek te geven. Wij weinst zien naobestaonden hiel veul starkte. (Bron: Waor roet en blommen wortel schiet in 't veld. Drentse Literatuurgeschiedenis van 1945 – 2015. Henk Nijkeuter)

De 4e editie van de Drentse Seniorendag komp der an! Op woensdag 5 september bint alle Drentse senioren van harte welkom in de feesttent op het terrein van het Openluchtmuseum Ellert en Brammert te Schoonoord. Der is streektaal (Jan Germs), muziek, toneel ( rederijkerskamer Borger) en lekker eten! Risserveer vast kaorties!

Pagina 1 van 88