Meer promotie - Huus van de Taol

De neie ZINNIG !!! Oons tiedschrift in vekaansietied: net zo dik as aans! Dizze keer wel veul vrijer ;-)
Te koop bie het Huus in Beilen of nim een abonnement: veur € 19,50 in 't jaor kriej de Zinnig 6 keer op de mat. Kiek op de webstee of bel 0593-371010.

Op vrijdag 13 september 2019 treedt de cabaretgroep Twee Recht Twee Averecht op bij De Karstenhoeve met hun neie pergramma “Frontale Confrontatie”. Dizze cabaretgroep bestiet uut 4 vrouwlu , die met een knipoog en een kwinkslag het leven van alledag op de hak nimt.

Het begunt um: 20.00 uur, deel los um 19.30 uur

Entree: € 13,50

Kaorten: 0522-481447 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Museumboerderij De Karstenhoeve, Dokter Larijweg 21, Ruinerwold.

Paartie lu hebt nog vekaansie, maor een diel van oeze beroepsbevolking hef het pad naor de warkplek weer vunden. En allewal iene met weemoed terugdenken kan an al die vrije tied, dat geweldige strand, die biezundere natuur, die oogverblindende zunsundergang, de uren met een mooi boek e.d., is het niet onmeugelijk daj het toch ok wal schier vindt daj weer an ’t wark mugt. 

In het Huus van de Taol is het wat dat angiet hielemaol een mooie dag. De mieste broepskrachten bint weerum van de verschillende, al dan niet verre oorden en… vandaag is oeze neie collega en streektaolfunctionaris Arja Olthof begund. Tot veur kört stun Arja as lerares Duuts veur de klas in het middelbaar underwies, maor nou giet ze al heur niet geringe taolige bagage inzetten veur het Drents. 

Wij bint er geweldig wies met dat Arja bij oes an ’t wark is en wenst heur mooie jaoren in het Huus van de Taol toe.

Op zundag 18 augustus is der in de kark van Paais een Drèentse dienst. Veur Paais is dat op zichzölf al apart, zo vake gebeurt dat ja niet. Maor dizze is ok apart, want der warkt een paor bekende Drenten an met. Tea Nijnuis, uut Paais zölf, les veur. Tea is taolschulte in de gemiente Noordenveld, zeg maor ambassadeur van het Huus van de taol. Ze is ok bekend as schriefster en tredt regelmaotig op.

Anne Doornbos vertelt het ontroerende verhaol van zien oldste zussie, dat maor kört leefd hef. En over hoe dat een rol speulde in het geleuf van zien olders en dat van humzölf. Anne is bekend as schriever, onder meer deur zien leste boek, de Drèentse thriller ‘De paddenvanger’, waormet e de Streektaolpries van het Dagblad van het Noorden wun.

Maor dan is der ok nog domnee Chris de Valk uut Paais. Hij zingt in dizze dienst het bekende lied van Daniël Lohues ‘As de liefde mar blef winnen’. En ja heur, in het Drèents! Net as vanzölf de aandere liedern op dizze mörgen.

De dienst begunt om 10.00 ure en elkenien in welkom!

Tien jaor leden deden ze 't zölf: erotische poëzie in het Drèents. De dichtbundel "Minnezinne" was een succes. Dizze zummer hebben Delia Bremer en Ria Westerhuis verstarking zöcht. Een dikke 40 schrievers hebt hun erotische gedicht schreven in het Nedersaksisch, Fries, Rotterdams, Amsterdams, Zuud-Afrikaons, Limburgs, Utregs, Vlaams; nuum maor op. De bundel is bie "Ter Verpoozing" oet Paais oetgeven en te koop bie boekhandel Riemer Barth in Möppelt en op www.riawesterhuis.nl.

In de gangen van het Huus bint de schilderijen van de veurige expositie veur foto-ofdrukken van netuurfotograaf Henk Epping oet Gies inruild. Elkenien zunder veugel-angst neugt wij oet um ies te kommen kieken.

Henk Epping woont zien hiele leven al in Gies. Het is een schier dörp met veul netuur der umhen. Epping kan met zien camera in de aanslag uren wachten op een veugel dat e fotograferen wil. Dat kan bie hum in de tuun wezen, maor net zo goed ok in het butenland. Zo hef e in 't oosten van Duutsland een grote koppel kraanveugels fotografeerd.

De ankommende twee maond kuj tiedens warktieden de prachtige foto's in het Huus van de Taol an het Raadhuisplein in Beilen bekieken.

Dizze maond is der een naoslagwark over het Nedersaksisch verschenen. Het boek drag de titel: ‘Nedersaksisch in een notendop, inleiding in de Nedersaksische taal en literatuur’ van H. Bloemhoff, P. Bloemhoff-de Bruijn, J. Nijen Twilhaar, H. Nijkeuter en H. Scholtmeijer. Van Gorcum oet Assen is de oetgever en de schrievers komt oet verschillende regio's in het Noord-oosten van Nederland. Bie het Nedersaksich heurt Grunnings, Drèents, Stellingwarfs, Sallands, Veluws, Urks, Twents en Achterhoeks en Liemers.

Nedersaksisch in een notendop is een boek veur elkenien die in streektaolen ïnteresseerd is. Het is te koop veur € 22,95 in d eboekhandel in Noord-Oost Nederland.

HOOG BEZUUK

31 juli 2019

Maandagmiddag kwam der hoog bezuuk in het Huus van de Taol.

Gre Seidell-Broekhuizen uut Geldrop en Gerard Nijenhuis uut Bronneger, twei grote Drentse schrievers.

Beide schrievers kent mekaar al jaoren, sinds ze allebeide betrökken waren bij de Drentse Schrieverskring en Oeze Volk.

Het was dan ok een hartelijk weerzien tussen beide senioren.

Gre is 90 jaor eleden geboren an t Oranjekanaal, woonde lang in zuud-west Drenthe en nao heur trouwen verhuusde ze naor Eindhoven.

Ze schreef veul poezie in heur leven, jaorenlaank in het Drents, de leste jaoren ok in het Nederlands.

In 2010 verscheen bij het Drentse Boek een bloemlezing van heur wark in Aoverveer.

Maandag bracht ze een schitterende bundel mit naor Drenthe.

Negentig gedichten en prachtige foto’s, emaakt deur heur dochter Alydia. De bundel is emaakt veur en deur de familie, mar liefhebbers van de gedichten van Gre Seidell kunt contact opnemen mit het Huus van de Taol. Wij kunt dan kieken of het nog meugelijk is een boek te bestellen (25,- euro excl. bezorgkosten).

Gerard Nijenhuis woont al weer jaoren in Bronneger. Ok een schriever op leeftied, en iene die zien sporen dik verdiend hef in de Drentse schrieverswereld. Gerard schref nog steeds af en toe veur de Drentstalige tiedschriften Roet en Zinnig.

Pagina 1 van 94