Meertaoligheid

Wij ziet het Drents as underdiel van oeze meertaoligheid. Daorum bin we ok zo wies met het underzuuk dat der de leste jaoren daon is op dit gebied en de publicaties die der over schreven bint. Hier verzamel we dizze informatie. De pagina is vast niet compleet, maar zo kriej alvast een indruk van het belang van meertaoligheid.

Hielemaol underan kuj ok nog een koppel interessante artikelen over meertaoligheid downloaden. De artikelen over dit underwarp bint in het Nederlands, het Drents, maor ok in aandere taolen schreven.

Stevige thuistaal bevordert aanleren tweede taal

Kinderen die thuis een andere taal spreken, leren het makkelijkst Nederlands als ze een stevige basis hebben van hun ‘thuistaal’. Daarnaast leren ze het best een taal via hun dagelijkse bezigheden. Dat stelde Kind en Gezin in een visietekst inzake taalstimulering en meertaligheid bij 0- tot 6-jarigen. De tekst is gebaseerd op een onderzoeksrapport van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KULeuven.

Lees meer

 

Tweetalige opvoeding heeft invloed op brein baby

Een tweetalige opvoeding heeft een aantoonbare invloed op de hersenen van baby’s. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Als baby’s opgroeien in een tweetalige omgeving blijft hun brein tot een jaar na hun geboorte gevoelig voor vreemde woorden.

De hersenen van baby’s die slechts met één taal worden geconfronteerd, reageren na tien maanden nauwelijks nog op klanken en woorden uit andere talen.

Dat meldt nieuwssite Physorg.com op basis van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Washington.

Lees meer

Hersenen groter door een taal te leren

Zweeds onderzoek wijst erop dat het leren van een taal ervoor zorgt dat ons brein groeit. Maar liefst twee delen van het brein groeien wanneer studenten zich inzetten om een nieuwe taal machtig te worden.

Lees meer

Download

Meertalig opvoeden - Marinella Orioni

Meer lezen

Download

Meertaligheid: troef of trend - Joana Duarte

Meer lezen

Download

Meertalig - Leonie Cornips

Meer lezen

Download

Meertaligheid in het basisonderwijs - Joana Duarte

Meer lezen